Atlétika
Magyari Zoltán

MTK legendárium | 315. rész

Publikálva: 2024.03.04 Frissítve: 2024.03.01 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Szekrényessy Kálmán szerelmei” 1. rész.

A Balaton átúszása méltán hozta meg Szekrényessy Kálmánnak az országos ismertséget. Monarchia-szerte tanulták meg nevét, egyéni bátorságon alapuló bravúrjáról beszéltek az előkelő szalonok társaságai s a kerti lugasok romantikáról ábrándozó fiatal leányai. Arcképét a híres fotográfusmester Kozmata, (az úszó aláírásával ellátva) fénynyomaton sokszorosította és terjesztette széles e hazában. (E kép egy példánya a Magyar Nemzeti Múzeum úgynevezett Történelmi Arcképcsarnokában mind a mai napig fellelhető.)

Szekrényessy népszerűségét jól példázza, hogy amikor a Balaton-átúszást követően Székesfehérvárra érkezett, a legjelentősebb helyi hírlap lelkesülten így kommentálta az eseményt:

     

Szekrényessy Kálmán a Balaton hőse, szerdán városunkban tartózkodott, s az Őszi Ünnepélyen megjelent.

A sport iránt fogékony Nyugat-Európa is gyorsan reagált a kontinens legújabb úszószenzációjára. Hírlapi közlés céljából tisztes honoráriumot ígértek Szekrényessy portré- és zsánerképeiért, melyeket azonban a bajnok nemzeti önérzettől áthatottan (és kellő gazdasági érzék híján) visszautasított: 

Szekrényessy Kálmán távúszása után kapott Londonból és Berlinből távirati ajánlatokat – fényképéért. Kétezer, utóbb háromezer, sőt később ötezer forintot is ígértek érte neki, azonban nem adta, mert a magyar fényképészetet akarja terjeszteni.

Lengyel Samu, balatonfüredi fényképész máris több fényképet vett fel a távúszóról. Londonban húszezer darabot rendeltek ugyan, de azért a magyar fényképész műve először mégiscsak magyar árucsarnokba került, mert Szekrényessy az első huszonöt darabot a székesfehérvári bazár árusnőinek ajándékozta a jótékony czél javára való elárusítás végett.

Az újdonsült fotográfiák napok alatt a jelentősebb városokba, így a fővárosba is eljutottak, ahol ugyancsak szép karriert futottak be: „Ma már Sárkány Váczi utczai kereskedésében is láttuk e jól sikerült képet. Ugyancsak kapkodják.

Ha a hivatalos elismerés késett is, a nagyközönség lelkesen ünnepelte a férfiút. Szekrényessy Kálmán – családi hagyomány szerint – a Balaton átúszását követően a füredi partra lépve, az éljenző tömegben pillantotta meg szíve hölgyét, bizonyos külhoni grófleányt.

Amikor arra keressük a választ valójában ki is lehetett ez az előkelő hölgy, nincsen könnyű dolgunk, hisz Szekrényessy „férfiasan is tetszetős bronzzal bevont arczával” kék szemével, „aczélos izmaival, dülledő mellkasával köztudottan megmozgatta a gyengébbik nem szívét. Ennek köszönhetően a harminchárom esztendős, harcedzett kapitány – kiterjedt társaskörének köszönhetően – elmondhatta magáról, hogy „mintegy háromezer nőt személyesen” ismer, kik között „nyolczszáz lányka,” azaz hajadon is akadt.


A fent említett családi hagyományt szépen egészítik ki az írott források, jelesül az újságok beszámolói. A hírlapok tudósítói közül hárman vették a bátorságot, és tettek említést a Balaton-átúszás hátterében húzódó romantikus történésekről is, a következőkben ezeket a romantikus történeteket vesszük górcső alá…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!